Hjem/Fagene/Bygg- og anleggsteknikk/Tømrerfaget

Tømrerfaget

Som tømrer bygger og monterer du ulike typer trekonstruksjoner i nye og gamle bygg. Tømreren bygger bindingsverk og vegger ("skjelettet" i et bygg), gulv og tak. I tillegg monterer tømreren panel og plater både innvendig og utvendig, og setter inn dører og vinduer med listverk. Tømreren er en nøkkelperson i mange byggeprosjekter. Som tømrer bruker du en del tid på utmåling, planlegging og drift av byggeplassen.

Tømrer

I tillegg til arbeidet med husbygging utfører også en del tømrere andre oppdrag. Et eksempel er forskalingsarbeid, der de bygger konstruksjoner som holder den våte betongen på plass til den har hardnet.

Vanlige arbeidsoppgaver for en tømrer:

gjøre konstruksjons- og innredningsar­­­­­beid i bygninger
produsere og montere elementer og moduler
sørge for varmeisolering
sette opp skillevegger
sette inn vinduer, dører, montere kjøkken og eventuelt annet inventar

Tømrerens arbeidsmetoder inkluderer både manuelt og avansert verktøy og utstyr. Tømreren må utføre arbeidet på en sikker måte som tilfredsstiller krav til helse, miljø og sikkerhet ( HMS).

Tømreren arbeider nært sammen med andre bygningsarbeidere som murere, blikkenslagere, betongfagarbeidere, malere,elektrikere og rørleggere.

Personlige egenskaper

Du må ha god fysikk. Det er også en fordel om du ikke har høydeskrekk. Det er viktig med god forståelse for tegning og konstruksjon. Du bør også ha gode kommunikasjons- og samarbeidsevner. 

Web levert av CustomPublish AS